top of page

Tevoorschijn komen hoe doe je dat?Soms zijn er van die momenten waarin alle puzzelstukjes in elkaar vallen en dat je ineens diep van binnen voelt dat het klopt. Dat dit het is. Het is niet iets nieuws, nee het was er al, alleen kon je het nog niet zien. Herken je dat? Of maakt dit juist een verlangen in je wakker?

In deze blog wil ik je uitleggen wat roeping precies is en je meenemen naar de reis die ik afgelopen jaren heb afgelegd om hier zelf helderheid over te krijgen. En ook geef ik je in deze blog tips over hoe jij zelf met dit onderwerp aan de slag kan gaan.

Roeping

Roeping een woord wat voor iedereen een andere betekenis kan hebben, daarom wil ik eerst met je delen wat ik onder roeping versta. Roeping gaat namelijk over wie ben ik en wat zet ik in de wereld in beweging. Je roeping leven gaat over ontdekken dat het in de wereld draait om ons en de ander en dat het gaat om dienstbaarheid aan een groter doel. Ieders roeping is uniek en het zijn de kleuren die precies bij jou passen.


‘Roeping gaat over wie ben ik en wat zet ik in de wereld in beweging'


Misschien vraag je je af waarom het belangrijk is om je roeping te weten en roept het weerstand bij je op. Het voordeel van weten wat je roeping is, is dat het je helderheid en focus geeft. Het helpt je keuzes te maken in de dingen die zich aandienen op je levenspad. Daarnaast gaat roeping niet alleen over werk. Je roeping helder hebben maakt duidelijker hoe je de verschillende rollen die je op persoonlijk, organisatorisch, maatschappelijk en professioneel gebied hebt kan inkleuren.


De reis


Voor mij begon de reis met een verlangen in mij om te worden wie ik in essentie ben. Ik voelde namelijk dat er dingen waren die ik liever verstopte en ik verlangde er naar echt tevoorschijn te komen. Ook borrelde er altijd al latent in mij de behoefte om verschil te maken voor mijzelf, mijn gezin en de ander. In mij brandde een vlammetje van hoop. Tijdens de reis wakkerde het vlammetje aan, doofde soms bijna om vervolgens toch weer te gaan branden.


Ik begon aan de reis, zonder te weten welke wegen ik zou gaan of wat ik tegen zou komen of hoe lang het zou duren. Laat staan dat ik wist waar ik precies aan zou uitkomen. Ik ging niet alleen, mijn man en goede vrienden gingen met me mee. Mensen bij wie ik me veilig voel en die me uitdagen om uit mijn comfortzone te gaan. Mijn kinderen gingen mee, want keer op keer hielden ze me een spiegel voor en werd duidelijk wat ik nog te leren had. Ook ging er een Gids mee op mijn reis. Jezus, Hij liep voor me uit, scheen met licht als het nodig was of moedigde mij aan door te gaan. Ik voelde me door Hem gezien en geliefd.


Wie ben ik

Om hier een antwoord op te krijgen begon ik mij zelf te ontwikkelen en laagje voor laagje af te pellen. Niet een proces van hup dat doe ik even, maar een proces dat tijd en geduld vraagt. En eerlijk is eerlijk dat vond ik ook lastig, mijn voorkeur is snel de boel fixen. Het is ook niet een proces wat je zomaar in je eentje op de bank doet, nee ik had hierbij de ander nodig. De ander die me vragen stelt, een spiegel voorhoudt, met wie ik mij ook in kwetsbare momenten kan verbinden. In deze ontmoetingen vond ik genezing voor dat wat pijnlijk was, durfde ik oude patronen los te laten, kon ik mijn schaduwkanten in het licht te brengen, mijn behoeften en verlangens delen en leerde ik mijzelf en de ander te vergeven. Door mij op deze manier te verbinden kwam mijn unieke ik steeds meer tevoorschijn.


Dromen en inspiratie

Ik begon te dromen en te luisteren naar de verlangens van mijn hart. Dat deed ik als ik wandelde met de hond of als ik mijmerend over het water keek of als ik even stil was. Ik vertraagde. Ik deelde in mijn dromen en verlangens met de ander.


Ik werd uitgedaagd na te denken over een vrouw die mij inspireert en een voorbeeld voor mij is. Ik ontmoette een krachtige moedige vrouw die zelf een transformatie heeft ondergaan. Ze veranderde van weesmeisje in een krachtige koningin. Ik verdiepte me in haar levensverhaal, zocht naar parallellen en haar boodschap voor mij.


Vanuit hart en hoofd naar buiten


Ik betrok mijn creatieve brein ook bij dit proces. Ik kan enorm kan genieten van mooi beeld en taal en daarom pakte een verzameling oude tijdschriften uit de kast en ben beelden en woorden die mij raken uit gaan knippen. Ik verzamelde intuïtief, zonder een plan voor ogen. Om daarna collages te maken van dit verzamelde materiaal. Allemaal over het thema wie ben ik en wat zet ik in beweging.


‘Wees creatief en spreek ook je creatieve deel van je brein aan'


De laatste stap in het ontdekken van mijn roeping was het verzamelen van woorden. Ik ben gaan schrijven, hardop gaan voorlezen, deelde mijn roeping met de ander en vroeg om feedback. Het was een proces van schuren, schaven en voelen. Totdat ik ineens in mijn hele lijf en hart voelde dit ben ik en dit doe ik, dit is waar het in mijn leven om draait. De mooiste ontdekking was voor mij dat toen ik terugblikte op mijn leven besefte dat ik dit de afgelopen jaren allemaal al deed. In mij stroomt rust en dankbaarheid, ik ben tevoorschijn gekomen. Ik ben thuisgekomen bij mijzelf.


Praktische tips om je roeping te ontdekken


Ik hoop dat mijn verhaal jou inspireert om ook met dit thema aan de slag te gaan. Ik zet kort op een rijtje welke praktische tips ik voor je heb.

  • Luister naar de zachte stem van verlangen in jou.

  • Ontdek wie je daadwerkelijk bent: ga in gesprek met de ander, zoek een coach, volg een opleiding, lees boeken die je voeden, kijk inspirerende films of luister muziek die je raakt.

  • Wees moedig, wees kwetsbaar, breng dat wat liever verstopt in verbinding met de ander.

  • Bedenk welke man of vrouw jouw inspiratiebron of voorbeeld is en verdiep je in dit levensverhaal. Wat zijn parelellen? Wat wil deze persoon jou zeggen?

  • Vraag de ander die mee gaat met jou op reis om eerlijke oprechte feedback over dat wat je in beweging zet, je kwaliteiten/talenten en ook je minder goede eigenschappen.

  • Vertraag, maak tijd vrij om stil te zijn, om te dromen.

  • Wees creatief en kies een vorm die bij jou past, maak een collage, ga schilderen, tekenen of schrijven. Geef het en zichtbare plek in je huis.

  • Verzamel woorden, maar daar een zin van en ga schaven en schuren. Vergeet niet dit ook met de ander te delen, doe het niet alleen.

En als afsluiter geef jezelf de tijd dit proces aan te gaan, wees niet bang als de weg niet duidelijk is of als je hinder ervaart op je reis. Het hoort erbij, juist dat zijn de momenten waarop je het meest leert. Ik wens je een mooie reis toe! En als je roeping hebt ontdekt, breng het naar buiten en ga er naar leven.


Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? Meld je aan voor de nieuwsbrief die elke maand wordt verzonden. Meld je hier aan.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief

Benieuwd naar meer?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

bottom of page