top of page

Wijze lessen voor een moedig leven
Eerder deelde ik het verhaal van Esther, zij veranderde van joods weesmeisje tot koningin. Het is een verhaal over hoop, licht en liefde. Wanneer Esther opstaat wordt haar profiel zichtbaar, ervaart ze kracht, neemt ze regie en wordt ze mens zoals ze is bedoeld. Haar verhaal nodigt jou uit om te zijn wie je bent en moedigt je aan jouw plek in te nemen. En dat raakt precies mijn verlangen voor jou en mij.


Als je opstaat krijg je profiel en word je kracht wakker, dan neem je regie en word je mens zoals je bent bedoeld.


In deze blog wil ik je laten zien welke lessen Esther jou mee wil geven. Lessen die je helpen om op te staan en je plek in te nemen. Moed tonen is niet zonder risico het vraagt ook om bereidheid jezelf onder ogen te zien, kwetsbaar te zijn, keuzes te maken of gedrag te veranderen. De reis is niet altijd makkelijk, er zal weerstand zijn, bij jezelf of bij de ander, maar houd vol en houd moed, vertrouw erop het is goed.


Moedig leven doe je samen


Esther groeide op bij haar oom Mordechai. Hij was voor haar een veilige plek, gaf haar hoop en horizon, daagde haar uit en gaf richting. Mordechai was voor haar een secure base. Door deze steun en aanmoediging was Esther in staat om moed te tonen en te doen wat ze moest doen.


Een secure base is een bron waardoor we ons welkom voelen en die ons inspireert en aanmoedigt om in verbinding de uitdagingen die het leven biedt aan te gaan[1].


Ook ik ontdekte dat ik de ander nodig heb. Ik keek terug in mijn leven en ontdekte wie voor mij secure bases zijn geweest en wie dit nu voor mij zijn. Ik ben daar dankbaar voor. Ik zoek hen op in lastige situaties. Soms wordt mij een pijnlijke spiegel voorgehouden en hoor ik iets wat ik liever niet hoor. Maar altijd is de focus erop gericht dat ik blijf opstaan, blijf leren, moed toon en de uitdagingen van mijn leven aanga.


Wie moedigt jou aan tot moedig leven?


Wie is voor jou een secure base? Wie was dat als je terugblikt op je leven en wie is dit nu voor jou? Zoek die persoon eens op, ga samen wandeling maken of een kop koffie drinken en deel met elkaar hoe je een secure base kan zijn voor elkaar. Moedig leven kan je niet alleen.


Moed is steeds opnieuw gehoorzaam zijn aan de goede focus


Als koningin geniet Esther een comfortabel leven, vol luxe en gemak. Dan komt het appèl van haar oom, ga naar de koning, kom op voor jouw volk, vecht voor ons leven en jouw leven. Esther worstelt met deze vraag. Maar na deze worsteling weet ze wat ze moet doen, ze gaat naar de koning en is hiermee bereid haar comfortabele leven op te geven.


Gehoorzaam zijn aan de goede focus, eerlijk gezegd vind ik dat best een klus. Ik heb te neiging te kiezen voor comfort in plaats van delen wat er echt in mij leeft. Ik heb de neiging snel te reageren in plaats van te vertragen en aan te sluiten bij de ander. Ik heb de neiging om mij terug te trekken als het spannend is in plaats van kiezen voor verbinding. Er is zoveel wat mij afleid en dan verlies ik de focus op mijn roeping. Ik sta mij zelf toe met vallen en opstaan te mogen leren. Elke dag is er weer een nieuwe kans om gehoorzaam te zijn. En het goede nieuws is na elke valpartij heb ik weer een kans om op te staan en mijn kracht te ervaren.


Goede focus houden hoe doe je dat?


Bedenk eerst eens wat voor jou de goede focus is. Spreek dit dagelijks hardop uit en schrijf aan het eind van de dag eens op welke keuzes je hebt gemaakt en of dit aansluit bij jouw goede focus.


Moedig leven kost tijd


Esther is niet van de één op andere dag koningin. Ze moet 12 maanden wachten voordat ze bij de koning wordt geroepen. Ze kiest ervoor drie dagen te vasten voordat ze beslist naar de koning te gaan en pas tijdens de derde maaltijd vertelt ze de koning wat haar vraag is.


De tijd nemen, vertragen, loslaten en vertrouwen, dat is wat mij raakt in dit verhaal. Ik heb een dualiteit in mij ik verlang er naar om te leven vanuit vertrouwen en ik verlang er naar controle te hebben. Ik wil dingen de tijd geven om te laten groeien en ik wil dat alles gelijk helemaal goed is. Dat botst. Daarom luister ik graag naar deze les. Ik neem de tijd moedig te leven. Ik vertraag.


Welke tijd geef jij jezelf?


We leven in een tijd waarin alles snel kan en moet. Een tijd waarin alles perfect en leuk moet zijn. Ik daag je uit, ga eens op de rem staan en vertraag. Maak tijd vrij om stil te zijn, niets te doen. Leef in het hier en nu. Maak eens een trage wandeling, voel hoe de wind in je haren waait, de kou of de zon je gezicht streelt, hoor de vogels hun lied zingen, kijk eens om je heen, het is goed.


Moed is afstand nemen van ongezonde vriendschappen of vijanden


In het verhaal neemt Esther afstand van Haman en kiest zij ervoor niet bang te zijn voor de macht die deze man heeft. Haman staat symbool voor het kwaad en het donker zoals wij ook kunnen ervaren in ons leven.


Ik weet niet hoe het met jou is, maar soms ineens slaat mijn humeur om of verdwijnt de flow waar ik inzit. Dan voel ik me machteloos en geïrriteerd worden. Er is altijd een trigger die dit veroorzaakt bijvoorbeeld iets wat ik zie of hoor, een gedachte in mijn hoofd, een blik in mijn kritische spiegel. Voor ik het weet heb ik er weer gehoor aangegeven. Hierdoor verdwijnt het licht en wordt het donker. Ook nu ontdek ik weer dat ik altijd een keuze heb. Ik kan afstand van nemen van mijn ongezonde vriendschap met mijn kritische spiegel. Dit doe ik door stil te staan bij wat me raakt, te voelen, woorden te geven en te luisteren naar mijn behoeften. Door met compassie naar mijzelf te kijken.


Waar neem jij afstand van?


Herken jij ze de Hamans in je leven? Waardoor je hoop verliest, het weer donker wordt en je weer in een negatieve spiraal zit? Schrijf eens voor jezelf op wie of wat dit voor je is. Door woorden wordt het zichtbaar waardoor je je er beter tegen kan verweren of afstand van nemen. Kies voor compassie.


Moed is durven verliezen


Esther gaat ongevraagd naar de koning ondanks dat dit haar dood kan betekenen. Kom ik om dan kom ik om, haar legendarische woorden laten zien dat ze durft te verliezen.


Verliezen is pijnlijk en dit gaat dwars tegen onze natuur in. Het brein haat pijn en zal er alles aan doen dit te voorkomen. Ik merk bij mijzelf dat ik de neiging heb te kiezen voor veiligheid in plaats van het nemen van risico’s. Liever verlies ik niet en laat ik alles bij het oude en vertrouwde. Gelukkig leer ik steeds meer verliezen te aanvaarden en de consequenties hiervan te dragen. Het geeft mij kracht.


Durf jij te verliezen?


En wat doe jij? Ben jij gewend om risico’s te vermijden en kies je liever voor zekerheid van oude vertrouwde wegen. Durf jij het aan je hart te volgen? Ben jij bereid los te laten wat je hierin belemmert en de consequenties te aanvaarden?


Moed is jezelf overwinnen en je laten zien aan de vijand


Esther bedenkt een plan op welke manier ze de koning haar geheim gaat vertellen. Ze kan dat doen in een één op één momentje met de koning, maar ze kiest ervoor dit in bijzijn van Haman te doen. Ze brengt de pijnlijke kwestie onder woorden en wikkelt er geen doekjes om.


Een spannende en uitdagende les, het gaat erom de vis op tafel te leggen, pijnlijke onderwerpen niet te schuwen. Het gesprek met de persoon in kwestie aan te gaan. Bereid te zijn jezelf te overwinnen door kwetsbaar te zijn. De dialoog aangaan.


Wat heb jij te overwinnen?


Welke aspecten of eigenschappen in jou heb je nog te overwinnen? Hoe ga jij de dialoog aan? Heb jij de moed om jezelf helemaal in verbinding te brengen met de ander? Het overwinnen van jezelf is al een hele overwinning. Schrijf je gedachtes eens op en bedenk welke stap je als eerste kan gaan zetten.


Moed is je proces aangaan van knecht naar koningin.


Het verhaal van Esther begint met een onbetekenend joods weesmeisje en sluit af met een krachtige sterke en kwetsbare koningin die regeert over haar eigen rijk. Het lijkt wel een sprookje, maar het is waarheid.

Haar verhaal staat symbool voor ons persoonlijke leven. Ik ben de afgelopen jaren mijn proces aangegaan en ben van aangepast meisje veranderd in een vrouw die kleur bekend en zichtbaar is. Ik ben steeds meer mijzelf geworden. Ik voel mijn koningin over mijn eigen rijk, waarin ik mijn roeping leef. De reis is nog niet af het avontuur is begonnen. Ik ga onderzoeken op welke manier ik invulling ga geven aan mijn roeping. Ik zal blijven vallen en weer opstaan. Ik doe het niet alleen, maar altijd in verbinding met de ander.


Welk proces heb jij aan te gaan?


Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een eigen proces heeft aan te gaan. Het proces is nodig om de koningin (of koning) in jou te ontdekken. Ik moedig je aan, ga op reis, wees moedig, vastberaden, neem de tijd en ont-dek er is zoveel moois in jou verborgen!

[1] Taal van transitie, Je roeping als leider in een wereld van verandering, Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm, pag 26


Bronnen

Tijdschrift EVA, 2018/4

Nu of nooit, actuele bespiegelingen bij Ester, Ad van Nieuwpoort


Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? Meld je aan voor de nieuwsbrief die elke maand wordt verzonden. Meld je hier aan.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief

Benieuwd naar meer?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

bottom of page