top of page

Leven in verbinding, daar is moed voor nodig!


De telefoon gaat en ik neem op. Hij belt me omdat hij een aantal weken geleden als representant aan een workshop familie opstellingen bij mij heeft deelgenomen. Deze ervaring heeft bij hem iets in beweging gezet, er is een verlangen gegroeid, er wakkert licht aan de horizon en er is hoop.

En nu is zijn vraag of hij zelf ook een opstelling kan doen. Het is tijd om in beweging te komen.

De kernvraag die hem bezighoudt is ‘hoe zorg ik voor mijzelf in lastige situaties?' Het antwoord dat hij nu geeft is: niet, ik zorg niet voor mijzelf.

Zijn patroon is uit contact gaan en geen hulp vragen aan de ander. Hij zondert zich af en reflecteert met zichzelf op het thema. Pas als dit proces is afgerond en de lastige situatie is gefikst, gaat hij het contact met de ander weer aan.

De prijs die hij ervoor betaald is het gevoel van eenzaamheid, het kost hem bergen energie en hij veroordeeld zichzelf. Hij voelt zich een slachtoffer.

Ik vraag hem wat hij hierin anders zou willen. Zijn verlangen is duidelijk: ik wil voor mijzelf zorgen door ook te kunnen ontvangen van de ander. Ik wil graag leren om kwetsbaar te zijn. Ik wil het niet altijd meer alleen doen. Ik wil leven in verbinding.

Sterk zijn en altijd willen geven

Moeite met kwetsbaar zijn en moeilijk kunnen ontvangen het zijn onderwerpen die herkenbaar zijn voor velen. In mijn praktijk kom ik mensen tegen die liever sterk zijn dan kwetsbaar, die liever geven dan ontvangen. Die ermee worstelen en die graag anders willen. Ze ervaren dat deze patronen zo sterk aanwezig zijn dat het lastig is om dit te veranderen. En verandering brengt ook onzekerheid met zich mee. Wat gebeurd er als je ineens kwetsbaar bent? Wat blijft er van je over? Of wat als de ander eens iets aan jouw geeft? Welke plek heb je dan zelf nog?

De blik van een systemisch coach en opsteller

Als systemisch coach en opsteller kijk ik naar het hele plaatje achter de vraag van mijn klanten. De vraag is het startpunt van een reis die afgelegd gaat worden. Er is meer dan alleen de vraag. Waar kom je vandaan, hoe zit jouw gezin van herkomst in elkaar, welke gebeurtenissen hebben daar plaats gevonden? Hoe heb je geleerd te ontvangen? Welke plek heb je ingenomen in je gezin en hoe heb je dit gedaan? En is dit jouw plek? Wie was groot? Of wie was klein? Aan wie ben je trouw in jouw gedrag?

Hardnekkige patronen die je belemmeren en die je maar niet kan veranderen kunnen onbewust ontstaan in het gezin van herkomst. Het is niet goed of fout, het kan alleen soms zo ontzettend onhandig zijn, het kost je energie en het frustreert je.

Familie opstelling

Tijdens een familie opstelling wordt zichtbaar en voelbaar wat er speelt in iemands leven. Onbewuste patronen komen aan het licht. Het kan duidelijk worden waardoor je maar niet in beweging kan komen of waarom je liever geeft dan ontvangt. Tijdens de opstelling worden patronen ontrafeld, kan je zelf jouw eigen plek in nemen en leven in verbinding met jouw (voor)ouders.

Met deze blik luister ik naar de man die ik spreek aan de telefoon. Ik voel zijn verlangen om te willen veranderen, om te leven in verbinding met de ander. Om stevig te willen staan en kwetsbaar te kunnen zijn. Ik weet dat het aangaan van dit proces beweging gaat brengen en herstel gaat geven. Het is een proces dat tijd kost. Het vraagt moed om onder ogen te zien wat zo lang bedekt is geweest. Het vraagt moed om oude patronen te laten en nieuwe patronen te ontwikkelen. Iedereen gaat zijn eigen weg, op zijn eigen tempo en als coach mag ik aansluiten.

Ik schrijf zijn naam op voor de volgende workshop familie opstellingen. Ik heb nog geen idee wat daar gaat gebeuren. Ik laat het moeten weten los. Ik vertrouw erop dat tijdens deze opstelling zichtbaar wordt wat aan het licht mag komen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief

Benieuwd naar meer?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

bottom of page