top of page

Verlang je naar verandering? Stap in de schaduw en rust uit!


Er was eens een man die zich zo aan zijn eigen schaduw ergerde, die zo ongelukkig was over zijn eigen voetstappen, dat hij besloot om ze achter zich te laten. Hij zei tegen zichzelf: ik loop er gewoon voor weg. Dus hij stond op en liep weg.

Maar elke keer als hij zijn voet neerzette, had hij weer een stap gedaan, en zijn schaduw volgde hem moeiteloos.

Hij zei tegen zichzelf: ik moet harder lopen. Dus liep hij harder en harder net zolang tot hij dood in elkaar zakte.

Als hij gewoon in de schaduw van de boom was gestapt, was hij van zijn eigen schaduw verlost geweest, en als hij was gaan zitten, waren er geen stappen meer geweest. Maar daar had hij niet aan gedacht. (Verhaal van Tsjwangtsuh)

Dit verhaal kwam ik een tijdje geleden tegen in een boek dat ik las. Een oud en klein verhaal, dat ook vandaag aan de dag zo van toepassing is.

Heb jij een oordeel over jezelf?

Misschien herken jij jezelf in dit verhaal, ben jij ook voortdurend bezig met weglopen voor je eigen voetstappen en heb je een oordeel over jezelf. Het zou ook zomaar kunnen dat jij je ergert aan je schaduw, aan jouw eigen levenshaal en dingen die in je leven zijn gebeurd.

En jouw strategie is om ervoor weg te lopen. Doorgaan, hard werken, niet achterom kijken, niet omzien, niet voelen alleen maar gaan.

Ergens verlang je naar rust, naar een plek waar je kan zijn, waar er naar je geluisterd wordt, waar je gezien wordt, waar je jezelf kan zien. Tegelijkertijd merk je dat je niet wilt stilstaan, omdat je bang bent wat het los maakt, of merk je dat je in een omgeving functioneert waarin doorgaan de norm is.

Zoek naar de verbinding met jezelf

Maar weet je wat zo mooi is en tegelijkertijd soms ook zo lastig kan zijn? Je hebt altijd een keuze. De weg die jij loopt is jouw unieke weg en alleen jij kan ervoor kiezen de beweging te stoppen. Jij bent in staat een innerlijke verandering in gang te zetten, door jezelf de rust te gunnen, de tijd te nemen de verbinding met jezelf te zoeken. Bewust te worden van dat wat je steeds voortdrijft.

Tips om stil te staan

Wellicht merk je dat er nu ergens in jouw lichaam een vlammetje van hoop is aangewakkerd. Dat het mogelijk is om te veranderen, om vrij te komen van oordelen. Dat je ernaar verlangt om je eigen weg met aandacht te bewandelen. Ik geef je een paar praktische tips die kunnen helpen om stil te staan:

  • Kijk eens om je heen. Misschien zie je ergens een ‘boom’ waar je kan zitten en rusten. Is er iemand die naar je wil luisteren, die een arm om je heen slaat, die een plek biedt waar je kan stilstaan. Breng daar naar buiten wat er in je hart leeft, zo ontstaat er licht en ruimte.

  • Luister naar je innerlijke stem en geef hier woorden aan. Start eens met één of twee keer in de week een half uurtje tijd vrij te maken om te schrijven (of te tekenen) wat je denkt en voelt over jezelf.

  • Schrijf jouw levensverhaal eens op. En misschien overbodig, maar zorg dat je geen afleiding hebt van social media of je telefoon.

  • Probeer je bewust te worden van je lichaam, registreer eens wat je lijf aangeeft. Zorg dat je lekker zit (of ligt) op een stoel, bank of bed en ga met je aandacht naar je lichaam. Begin met het scannen van je lichaam bij je kruin en eindig met je voeten.

Stap in de schaduw, geef verandering een kans

Voel je het verlangen te willen veranderen, durf je het aan om stil te staan? Gun jezelf deze kans, luister naar je gevoel, stap in de schaduw – uit de sneltrein die het leven soms kan zijn – en sta stil. Het is niet altijd makkelijk, het kost tijd. Er kan verdriet boven komen, maar weet dat het je uiteindelijk zal verfrissen en verkwikken. Waardoor je je eigen weg weer kunt vervolgen. Lichter en verbonden met jouw eigen voetstappen en unieke schaduw. Stevig en kwetsbaar!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief

Benieuwd naar meer?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

bottom of page