top of page

"The one who falls and
gets up is so much
stronger than the one
who never fell"

FAMILIE OPSTELLINGEN

 

Als kind word je geboren in een familie. Binnen dat unieke systeem leer je hoe je je moet gedragen. Je ontwikkelt  daar bepaald gedrag, overtuigingen en patronen. Dit is jouw unieke familiesysteem. Deze patronen ontstaan onbewust, je hebt er geen enkele invloed op en het is niet goed of fout. Dit gedrag, deze overtuigingen en patronen neem je mee naar andere systemen. Bijvoorbeeld school, werk, vrienden of een relatie.

 

Belemmerende factoren

Het kan zijn dat je prima kunt functioneren met dit gedrag, deze overtuigingen en patronen. Maar het kan ook zo maar zijn dat ze je onbewust belemmeren, dat ze je geen goed doen. In het dagelijks leven kan dit eruit zien als bijvoorbeeld een burn-out, problemen in relaties, moeite met iemand boven je, niet je eigen leven kunnen leiden of moe zijn. Kortom: je staat niet in je natuurlijke kracht of je kunt niet bij je natuurlijke potentie komen.

 

Een familieopstelling

Het doen van een familieopstelling kan veel inzicht geven in jouw situatie. Bij een familieopstelling zoomen we samen uit. Eerst onderzoeken we of je het probleem waarmee je komt ook op andere plekken tegenkomt. Hoe ziet dit er bijvoorbeeld uit in jouw familie, ook in voorgaande generaties?

Tijdens een opstelling wordt zichtbaar en voelbaar wat er speelt, wat er trekt en wat jou belemmert in het dagelijks handelen. Eigenlijk komen onbewuste dynamieken/patronen aan het licht. Het gaat hierbij niet om goed of om fout. Het gaat erom dat duidelijk wordt wat jou tegenhoud om in beweging te komen, wat je tegenhoudt om goed voor jezelf te zorgen of wat jou juist tegenhoudt om stil te staan. Het gaat erom dat er erkenning is voor dat wat er is, dat wat je altijd hebt gedaan, dat wat het jou heeft gekost. En uiteraard kan het ook zijn dat deze patronen je kwaliteiten hebben opgeleverd, deze worden geoogst en krijgen een plek. Vervolgens  is de stap de vinger op de zere plek te krijgen, om patronen te ontrafelen en je weer opnieuw te verbinden met jouw familiesysteem.

 

De toekomst voor jou ligt open. Altijd in verbondenheid met het verleden, want alles wat daar speelde en wie erbij waren zijn een onderdeel van jouw leven. Alles heeft zijn plek. En alleen dan is het mogelijk om jouw eigen pad te bewandelen en kun jij het jezelf goed laten gaan.

 

Opstellingen

Tijdens de coachingsgesprekken werk ik met tafelopstellingen, opstellingen in de verbeelding als ook met opstelling met behulp van vloerankers. Ook dit zijn krachtige manieren om te kunnen veranderen.

Op dit moment werk ik niet meer met opstellingen in grotere groepen.

Mocht je hier benieuwd naar zijn, of nog meer informatie willen ontvangen, neem dan vrijblijvend contact op. Ik hoor graag van je!

bottom of page